Speglingsmöjligheter

"I gruppterapins rum träffade jag människor jag aldrig tidigare mött. Efter endast några minuter insåg jag att de slogs på samma krigsfält som jag och deltog i samma kamp om överlevnad. Främlingarna var inga främlingar utan förstod mig bättre än mina närmaste syskon. I deras ord fann jag insikter inga böcker någonsin kunnat ge mig. I deras ord fann jag min egen livshistoria."

- Loktäpp Mikaela Svanberg Åkesson

Att läsa/höra om och spegla sig i andra anhörigas livsöden kan ha en magisk inverkan på den anhöriges liv. Under ett speglingstillfälle känner den anhörige igen sig i den andres liv och känslor. Känslan av att man faktiskt inte är ensam kan vara överväldigande och ge en känsla av stor lättnad för den anhörige.

Om den anhörige tidigare läst teorier kopplade till medberoende, kan speglingen ge en ökad förståelse och insikterna kan bli förankrade på ett djupare plan både intellektuellt och känslomässigt. Möjligheter till spegling finns vid delaktighet i olika stödprogram, föreläsningartolvstegsprogram, men också genom att den anhörige läser om andras livsöden i böcker och i andra texter.

shadow-ornament