Om grundaren

Jag växte upp med en alkoholiserad och tablettmissbrukande mamma. Hon var vad man kallar kemiskt beroende och självmedicinerade sig för depressioner titt som tätt under mina uppväxtår. Hon hade uttalade självmordstankar och levde i perioder ett mycket destruktivt liv. I andra perioder orkade hon hålla uppe fasaden av att vi alla levde ett lyckligt familjeliv.

Jag växte upp som mellanbarnet i min familj och tog på mig rollen som räddaren och hjälten. Två tunga roller, som blev väldigt destruktiva. Jag kom ut som en social "fröken duktig" med extremt låg självkänsla, höga betyg, och med perfektionistiska tvångstankar. Med oändligt höga krav pressade jag mig själv till det yttersta.

Jag utvecklade själv olika beroendesjukdomar- träningsnarkomani, ätstörningar och ständiga katastroftankar. Att känna att jag hade kontroll och att utöva mina beroenden dövade mina känslor och min smärta.

Med endast kortvariga punktinsatser av terapi, klarade jag att i 30 år springa ifrån min historia och mina obearbetade minnen. Dagen då ekorrehjulet kom till ett abrupt stopp föll jag ihop som en ballong utan luft. Sista dropparna som fick bägaren att rinna över var att jag samtidigt som jag var heltids- och övertidsarbetande i en mycket stressig arbetsmiljö, också läste två tunga universitetskurser på distans, grundade och ledde en ny lokal Röda Korset grupp, var ekonomiskt ansvarig för min morfars dödsbo, lärde mig ett nytt språk, samt tränade tre till fyra gånger i veckan. Jag levde också för tillfället i en mycket dysfunktionell relation där jag ständigt kände mig värdelös, åsidosatt och där jag fanns till för att behaga.
 Nästan 30 år fyllda blev jag diagnostiserad utbränd.

Min resa till läkning tog lång tid. Med hjälp av de steg som rekommenderas på webbsidan, så har jag lyckats uppnå en frigörelse från många av mina invanda och destruktiva medberoendebeteenden. Att ha vuxit upp med en beroendesjuk förälder sätter dock en stark prägel på ens liv och jag måste alltid se upp så jag inte går in i mina gamla invanda mönster.
I den individuella terapin har jag jobbat timmar ut och timmar in för att ta fram gamla minnen och förstå mitt livs pussel. I gruppterapi har jag fått avnjuta speglingens starka makt och genom dessa speglingar i andras livsöden och upplevelser så har jag fått några av mina starkaste och djupaste insikter om mitt eget liv och min egen historia. Hemma i min egen vrå har jag med hjälp av böcker och övningar jobbat med mina egna tankar och känslor för att förändra riktningen på mitt liv. Utan detta egna arbete med mig själv, hade jag inte kommit så långt som jag gjort idag. Jag har gått på seminarier, varit medlem i ACOA och gått på möten på ACA, där jag lärt mig mer om medberoendeskap och hur det påverkat mig.

Sedan några år tillbaka har jag äntligen känt mig hel och som min egen. Min självkänsla är starkare än vad den någonsin har varit och trots att jag ibland vacklar och faller i gamla fallgropar, så lever jag mestadels ett mycket lyckligt, ångestfritt och balanserat liv. Jag är numera mamma till två mirakel och jag lever i ett hälsosamt förhållande med min man. Vägen hit har varit krokig och otroligt lärorik och nödvändig.

Med denna webbsida vill jag presentera kortfattad teori kring vad ett medberoendeskap kan innebära. Här finns också information om en del verktyg/tekniker som erfarna psykologer och terapeuter anser krävs för att man skall kunna bryta sitt ur ett medberoendeskap. De verktyg som beskrivs är de som hjälpte mig i min frigörelse och jag hoppas verkligen att de kan hjälpa fler i liknande situationer. Av hela mitt hjärta önskar jag att fler skall våga och orka testa den väg som jag gått. Mitt tillfrisknande har med råge varit värt allt besvär.

Med varma lyckönskningar,

Loktäpp Mikaela Svanberg Åkesson

shadow-ornament