Du är här: Hem / Hur utvecklas ett medberoendeskap?/Anpassningsmekanismer i en familj

Anpassningsmekanismer i en familj

 • Hjälten

  Detta är barnet som utan att bett om det fått rollen att förverkliga mammans/pappans drömmar och att vara den duktige/duktiga som visas upp vid släktträffar och så vidare. Hjälten får inte visa sig vara svag eller okunning utan tillskrivs en stor begåvning.

 • Räddaren

  Detta är barnet som tar på sig mamma/papparollen i familjen och som tidigt lär sig finnas till hands för alla andra i familjen. Han/hon har ansvaret för allas välmående. Räddaren har inte tid att ha egna känslor för den måste ta hand om alla andras.

  Många gånger skjuter den beroendesjuke föräldern skulden för alla sina problem på räddaren. Räddaren är känd för sin snällhet och förföljs ständigt av en otillräcklighetskänsla.

 • Syndabocken eller problembarnet

  Syndabocken är det barn i familjen som resten av familjen anklagar vara skyldig till alla familjens problem. Tack vare syndabocken kan föräldrarna bli befriade från att ta ansvar för de problem som de själva har. Dessa barn skickas ut i ödemarken och i saknad av kontakt med  resten av familjen, känner barnet att den inte hör till familjen.

 • Det osynliga eller glömda barnet

  I en familj med barn som redan åtagit sig rollerna av hjältar, räddare och/eller syndabockar, finns det inte mycket tid eller uppmärksamhet kvar för andra barn. Det osynliga barnet syns inte och hörs inte. Ingen i familjen orkar eller bryr sig om att lägga märke till detta barn.

  Det osynliga barnet suddar därför ut sina egna behov för att inte vara till besvär. Barnet saknar helt fästpunkt i familjen och vet att dess känslor inte får ta plats inom familjen. Barnet har utvecklat en snällhet som en överlevnadsstrategit inom familjen. Det osynliga barnet söker sig alltsom oftast till sitt eget sällskap och försvinner in i fantasiernas värld med hjälp av TV och böcker.

 • Clownen

  Detta barn har tidigt upptäckt att om man är rolig så får man uppmärksamhet. Han/hon skojar om allt och han/hon förhåller sig inte allvarlig till något. Barnet saknar ett eget jag och utvecklar istället en mask som clown. Bakom denna mask undangöms alla känslor.

  Clownbarnet uppfyller en viktig roll i familjen, som den som underlättar så att spänningarna inom familjen släpps lite och genom sin underhållning distraheras resten av familjen.

shadow-ornament

(1) Lundell, Sanna och Söderlund, Ann Djävulsdansen: bli fri från medberoendeskap, Falun, Sverige, Tryck ScandBookAB, 2015, s. 26
(2) Legitimerade Psykoterapeuten Annika Medbos webbsida, 18 oktober 2015
(3) Hellsten, Tommy Flodhästen på arbetsplatsen Örebro, Sverige: Bokförlaget Cordia AB, 1998
, Tryck: ws Bookwell, Finland 5:e upplagan, pocket, 2003, s. 23-42