Du är här: Hem / Anhörigorganisationer / Stödprogram / Rikstäckande stödprogram-Maskrosbarn

Rikstäckande stödprogram

 • Maskrosbarn

  Stödprogram: 
  1) Stödperson via Skype
  Du har elva samtal under tio veckor med en ung vuxen som själv har vuxit upp i en familj med missbruk och psykisk ohälsa. Under samtalen kommer ni att prata om olika teman som kan vara viktiga för dig. Innan varje samtal kommer du och din coach att se en kort film som handlar om temat. Filmerna är inspelade av de som jobbar på Maskrosbarn. Efter samtalet kommer du att få ett tips på en liten övning som du kan göra till nästa samtal. Du bestämmer själv om du vill skriva i chatten, ha telefonsamtal eller videosamtal. Skype är gratis och dessa samtal är helt kostnadsfria.
  2)
   Helgläger
  Lägren är en insats som socialtjänsten kan bevilja till ungdomar 13-18 år som har föräldrar som har ett missbruk eller lider av psykisk ohälsa. Insatsen ger ungdomaren möjlighet att åka på fem helgläger under ett år. Insatsen kan också förlängas. Helgläger kan ses som ett alternativ till kontaktfamilj och traditionell stödgrupp. Under en helg genomför gruppen olika aktiviteter och firar alltid en högtid eller ceremoni som julafton, födelsedag eller midsommar. Under helgen deltar ungdomen vid två stödgruppstillfällen och har ett strukturerat, individuellt stödsamtal.
  Ett helgläger är fredag-söndag, med 15 ungdomar och 8 personal.
  Målsättningen är att ungdomarna ska få:
  • Kunskap om sin situation och sina rättigheter
  • Möjlighet att skapa en egen identitet, skild från föräldrarnas och rollen i familjen
  • Skapa meningsfulla relationer till jämnåriga och vuxna
  • Forma sin egen framtid och vara en del av samhällslivet
  3) Sommarläger
  Under sommaren är en lägerperiod 10 dagar. Det är ca 20 ungdomar mellan 13 och 18 år som deltar under varje period. Under varje period arbetar cirka 12 ledare, 2 kockar och 3-4 praktikanter som är mellan 16-20 år, praktikanterna har själva varit deltagare på tidigare läger.
  Det som alla deltagarna på lägret har gemensamt (inkluderat ledarna), är att de har föräldrar som dricker för mycket, använder droger och/eller föräldrar som mår psykiskt dåligt. De vet hur de gjorde för att må bra och de vet att det kan kännas otroligt bra att träffa andra som har haft det på liknande sätt.
  Vad gör man på lägret?
  Varje dag har ett tema, det kan vara drömmar, mod eller vänskap. På dagarna sker en massa olika saker. Kanske åker gruppen ut och rider, provar på att klättra eller att åka gokart. Andra dagar har man femkamper, klär ut sig, går ner till den kilometerlånga stranden och badar eller grillar kring en lägereld.
  Under en period har ledarna också flera samtal med alla ungdomar. Dessa kallas för ledardejter. På en ledardejt kanske du tar en promenad med din ledare, dricker en kopp te eller bara umgås. Ledardejten är tid avsedd för dig att prata med en vuxen om vad som är svårt, skapa personliga mål och se vad ledarna kan göra för dig när du har kommit hem från lägret.
  Varje dag samlas också något som kallas för en arbetsgrupp. I en arbetsgrupp är det fem ungdomar och två ledare. I arbetsgruppen pratar man om det som är viktigt respektive persons liv, ger varandra tips och råd och gör olika övningar. Det är en tid på dagen då man kan sitta ner och prata och dela med sig av erfarenheter och funderingar.
  Hur bor man på lägret?
  I de olika rummen/stugorna bor oftast fyra deltagare. Varje stuga har en ledare som ansvarar för er, er husledare. Många ungdomar brukar kalla den personen för husförälder. Husföräldern har också kontakt med er innan och efter lägret. Med husföräldern har man en stund varje kväll där ni pratar om dagen som varit, kanske fikar lite och kollar av så att alla mår bra.
  Pris: Gratis (även resorna från och till sommarlägret, vilka bokas av Maskrosbarns egna anställda)
  Om Maskrosbarn
  Maskrosbarn är en barnrättsorganisation som arbetar med att stödja ungdomar (13-18 år) som har en förälder som mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk. De erbjuder olika typer av stöd, t.ex. genom chatt, email, stödperson på internet, stödsamtal och läger på skolov. De föreläser även för elever på skolor och för professionella som arbetar med barn och ungdomar. För att läsa mer, gå in på följande webbsida eller kontakta organisationen genom att skicka ett e-mail till kontakt@maskrosbarn.org.
  Kontaktinformation: Vill du ha en egen stödperson från Maskrosbarn? Skicka ett e-mail till goteborg@maskrosbarn.org och skriv att du vill ha en Stödperson på Skype. Om du vill veta mer om helglägren eller sommarlägren, kontakta Denise Madsen på denise@maskrosbarn.org eller via telefon på 070-4332523.